Akustikken

Efter at tømrerne  var færdige med basmembranerne gik elektrikeren igang med elinstallationerne. Der skulle laves strøm så vi fik lys og lyd adskilt og vi skulle have lavet kontakter til at tænde og slukke for udstyret. Akustikken var vha. basmembranerne blevet meget bedre, men der var stadig lidt problemer som skulle løses.
For at gøre det lidt lettere at forstå det følgende, vil jeg nu beskrive hvad rummenes navne og funktioner skulle være.

Kommando Centralen

Tegning med rummenes navne

  • Foleyrum

Rummets skulle kunne bruges til at optage foleymateriale til radiomontager og tv/film. Rummet skulle derfor have en så kort efterklangstid som muligt.

  • Signalrum

Rummet skulle fungere som et kontrol og mixrum, fra dette rum skulle der kunne optages fra alle andre rum i bunkeren med undtagelse af opholdsrummet.

  • Liverum

Rummet skulle fungere som et liverum. Rummet skulle udstyres med remoteboxe fra både Singalrummet og Postrummet.

  • Postrummet

Postrummet skulle fungere som et postproduction og kontrol -rum. derudover skulle der være mulighed for at optage i dette rum fra både fra Signalrummet og fra selve Postrummet

Gulvene

Som sagt var akustikken allerede meget bedre vha. basmembranerne, men vi havde stadig nogle problemer der skulle løses. I hele bunkeren var der stadig nogle problemer i den dybe mellemtone og der var lidt flutterecho i toppen. Vi startede med at få ordnet gulvene. Det var planen at der skulle nye, ens, tæppefliser på i alle rummene, bortset fra liverummet, her skulle der trægulv på. Det eksisterende gulv bestod hovedsageligt af en masse forskellige tæppefliser, de havde sikkert været meget fine i en børnehave, men sammensætningen var ikke specielt køn og så var gulvet håbløst ujævnt. Derfor skiftede vi det hele. De nye tæppefliser ændrede ikke så meget på lyden, men vi valgte en ret hård flise med en fast bagside, flisen var derfor ikke så absorberende i toppen som dem der havde været tidligere, så det hjalp lidt, da vi derfor fik hævet toppen en smule, så den kom tættere på det niveau der var i den dybe mellemtone. I liverummet fik vi lagt et lækkert trægulv. Dette hjalp rigtig meget på vores mellemtone. Der var ikke meget plads under gulvet, men det lykkedes at få lagt en tynd måtte som gjorde at gulvet absorberede lidt mere af den dybe mellemtone. Udover at absorbere, difuserede trægulvet også i toppen, og vi fik derfor udjævnet efterklangstiden, så den næsten var lineær i liverummet.

Indretningen

Kommando Centralen

Argosy Dual15-803

Akustikken var blevet meget bedre, elektrikeren var færdig, og gulvet var lagt. For at kunne finetune akustikken, var vi nød til at få nogle møbler og noget gear på plads. Vi startede med vores to fede argosy consoler.

I signalrummet fik vi en Argosy Dual15-803, en super fed consol med masser af plads til skærme, mellem de to racks. For at tjekke hvilken indvirkning møblerne havde på akustikken, fik vi hurtig vores højttalere (Klein+Hummel O300 D) placeret på stativer. Da vi fik lyd på blev vi rigtig glade, akustikken var blevet rigtig god, dog havde vi en resonans ved 230Hz som drillede og hele mellemtone området trængte stadig til at blive dæmpet. Men det fandt vi en løsning på senere.

Kommando Centralen

Argosy 70-NC24R

I postrummet skulle vi have vores Pro Tolls HDx system, sammen med vores C24 som skulle placeres i Argosy 70-NC24-R. Dertil havde vi et 5,1 system baseret på Dynaudio BM5a mkII. Da vi fik gang i systemet blev vi igen meget glade for resultatet. I postrummet var akustikken tæt på perfekt, toppen var lidt for dæmpet, så vi skulle have lidt mere diffusering.

De sidste akustik reguleringer

Skolen havde før min tid købt et konkursbo, med til dette konkursbo have der været en masse akustikregulerende materialer, det meste af det virkede desværre ikke i det område hvor vi havde problemer, men noget af det kunne bruges.

I signalrummet havde vi som sagt stadig problemer med mellemtone området, til dette havde vi nogle ret fede skumplader med små træ kvadrater på forsiden. Pga træet fik vi diffuseret toppen og dæmpet mellemtonen gevaldigt. I konkursboet var der også en masse plastik diffusere, dem brugte vi fire af for at “glatte ud” i toppen. I hjørnerne over vores bas membraner anbragte vi nogle absorberende skumplader, her havde vi nemlig et lille flutterecho som vi skulle til livs. Signalrummet var nu færdigt i forhold til akustikken

I postrummet var akustikken næsten som den skulle være , toppen var dog lidt for dæmpet, derfor anbragte vi en cloud med diffusere over lyttepositionen. Her var der tidligere troldtekt, så vi fik derfor hævet toppen en del. Postrummet var nu færdigt i forhold til akustikken

I liverummet var akustikken også som den skulle være, her havde vi nogle gobostands (mobile absorberende vægge) som man kunne flytte rundt på alt efter hvad der blev indspillet. Derudover investerede vi også i nogle tæpper så man havde mulighed for at ændre lidt på akustikken vha. tæpperne. Liverummet var derfor også færdigt i forhold til akustikken.

I foleyrummet, som skulle være det mest dæmpede af alle rummene, fik vi limet akustikregulerende skumplader op på alle vores basmembraner, og vi fik anbragt nogle skumplader oven på membranerne. Derudover havde vi også til foleyrummet nogle gobostands som kunne bruges til mobilevægge. Rummet endte med at blive meget dæmpet i toppen, mellemtonen drillede lidt, skulle vi have ændret på dette havde det nok været nødvendigt at bygge nogle ressonansabsorbenter, men pengekassen var ved at være tom, og problemet var ikke større end at man kunne arbejde med det. Derfor var foleyrummet også færdigt i forhold til akustikken.

Dette var alt for denne gang, i det næste indlæg vil jeg fortælle om kabelsystemet i bunkeren og jeg vil fortælle om det udstyr som vi har fyldt studierne med.

Share →