Indledning

Jeg har haft fornøjelsen af at bygge to kanaler af preampen Pre Grinder. Preampen er designet af Gustav fra PCB grinder som jeg tidligere har skrevet om i ”SSL byggeweekend op Sonic College”. Preampen er et super godt DIY begynderprojekt. Det er simpelt, men indeholder alligevel nogle ting som gør at læringsudbyttet er i top.

Pre Prinder Kittet

Pre Grinder, PCB, DIY audio, Jeg bestilte, som sagt, et komplet kit, til to kanaler, ved PCB grinder. I kittet var der tre printkort, to preampkort og et PSU kort. Derudover var der alle de komponenter som der skulle bruges, lige fra modstande til IC’er.

Udover komponenterne bestilte jeg også en powertrafo og en kasse til at montere preampen i.

Printet

Pre Grinder, PCB, DIY audio, Som sagt var der to typer printkort. Preamp kortet er designet meget begyndervenligt. Komponenterne er navngivet således at man nemt kan overskue hvor de skal placeres. PSU kortet er noget mindre end preamp kortet, og det er også meget let at overskue.

Manualen

En af de helt store fordele ved at købe et kit hos PCB grinder er at han (Gustav) laver nogle utroligt tjekkede byggevejledninger. Vejledningen er lavet som en step by step guide, med billeder og illustrationer der meget fint beskriver hvad man skal gøre. Hvis man følger guiden, er man (næsten) sikker på at man kommer i land med et fungerende projekt.

Så skal der bygges

Pre Grinder, PCB, DIY audio, Det første man starter med, når man går i gang, er at lodde alle komponenterne fast i printet. Dernæst skal man have styr på strømdelen, og til sidst skal hele herligheden monteres i en kasse. Følger man byggevejledningen er dette næsten lige så let som det lyder, det tager tid, men hvad betyder det så længe man hygger sig med det?

Fejl og mangler

Da det hele var samlet skulle det kontrolleres om alt virekede som det skulle. Jeg havde lavet én enkelt fejl og havde derudover fået et forkert komponent som lige skulle skiftes. Det forkerte komponent som jeg havde fået var et 100k potentiometer, det skulle have været et 10k. Gustav sendte mig selvfølgelig det rigtige komponent lige så snart jeg havde opdaget fejlen. Heldigvis havde jeg to kanaler så jeg kunne bruge den ene, velfungerende kanal til at fejlfinde på den der ikke virkede. Dette gjorde processen meget lettere for mig. Da begge kanaler virkede var det blevet tid til at lave den store test.

Test

For at teste preampen havde jeg fået fat på min gode ven Christian som kom forbi med sin guitar og hans dejlige stemme. Dette udnyttede jeg til at prøve preampen på en vokal og på en elguitar. Vokalen blev optaget med en billig Studio Projekts C1’er og guitaren blev optaget både gennem en DI(som også er et DI projekt nemlig BO’s DI) og gennem en lille forstærker og en Shure SM57.

På vokalen leverede preampen et rigtig godt produkt med et dejligt rent signal. Guitarsignal der var optaget gennem DI’en var som forventet også dejligt rent og signalet, optaget med SM57, var også som forventet.

Konklusion

Som projekt er Pre Grinder et kanon begynderprojekt, der er ikke så voldsomt mange komponenter og printets opbygning er meget overskuelig.

Pre Grinder er meget ren i lyden, og tilføjer nærmest ingen farve, dette er måske lidt kedeligt, men hvis man vil have et rent signal og selv vil have kontrol og farven på signalet, så er denne preamp helt perfekt.

Bedøm selv i lydklippene herunder:

 

 

Tagged with →  
Share →