DIY Diffusor

Hvorfor?

I forbindelse med indretningen af studiet fik jeg brug for noget diffusion, da der var flutter ekko mellem vindue og bagvæg. Jeg ønskede ikke at dæmpe/absorbere, så derfor valget jeg noget simple diffusion.

Arqen Diffuser

Hvordan?

Jeg fandt en hjemmeside om emnet, hvor forfatteren, virkede til at have rigtig godt styr på diffusion. Han har lavet nogle rigtig fine beskrivelser, til “gør-det-selv” projekter, så dem valgte jeg at bruge. Tegninger og beskrivelser kan downloades her (www.arqen.com/sound-diffusers).

DIY DIffuser Arqen

Materiale valg?

Som materiale valgte jeg nogle OSB plader, da min kære far, havde en stak liggende, så de var gratis. Et lidt “hårdere” materiale ville uden tvivl diffusere mere og bedre. For at kompensere for det lidt blødere materiale, valgte jeg at lakere de færdige diffusorere med en meget hård lak.

Processen

Diffusorne består af mange små dele, så vi startede med at skære pladerne ud så vi havde alle stumperne.

IMG_3903 IMG_3906

Dernæst blev de skruet og limet sammen.

IMG_3910 IMG_3913

Til sidst blev de, som tidligere beskrevet lakeret.

IMG_3914

Resultatet

 

Nu hænger de så lige så fint på væggen. De gør præcis det de skal. De fjerner flutter ekkoet og ikke så meget andet. Jeg var lidt nervøs for at jeg ville opleve noget kam-filtrering, da jeg som det ses på billedet, sidder rimelig tæt på diffusorene. Men jeg hører dem ikke, udover at de har fjernet ekkoet, så alt er godt.

Jeg kan klart anbefale dette lille DIY projekt. Det er nemt og man får nogle rigtig fine diffusorere.

Studiet-bag

 

 

Der har længe være stilhed på bloggen, men her kommer lige et hurtigt indlæg. For et år siden (1/12-2016) købte min kone og jeg et hus i Bramming. Det betød at vi flyttede fra rækkehuset i Esbjerg, hvor jeg havde indrette studie.

Derfor: Jeg skulle indrette et nyt studie!

“Der er intet der er så skidt, at det ikke er godt for noget” som man siger. Mit gamle studie var meget lille, og havde en del begrænsninger. Det var et rigtig dejligt rum at arbejde i, men der var plads til forbedringer.

studiet-for

I vores nye hjem, var der et passende værelse, som jeg har indrette som studie. Det nye studie er med trægulv og træ-lofter, den eneste absorbtion jeg har valgt at bruge på disse flader er  et tæppe lige ved lytte positionen, som mest af alt gør at kontorstolen ikke larmer når jeg bevæger mig.

På sidevæggene placerede jeg mine to gamle clouds, så de både dækkede hjørnet bag højttalerne og det første reflektions punkt. Meget effektivt og når de engang får noget pænere stof på, kommer det sikkert også til at se pænt ud.

I hjørnerne bag højtalerne(på gulvet) placerede jeg mine “bredbånds” absorbenter. Disse tager en del bund, dog uden at være massive som en almindelig bastrap.

Studiet-bag

I hjørnerne ved bagvæggen, er der to skabe. Disse tager en del bas. Men får at få lidt ekstra har jeg placeret to absorbenter i hjørnet mellem væg og skab. Mellem absorbenterne har jeg placeret to hjemmelavede diffusoere.

Jeg havde et ønske om at få et rum som var mere levende end mit tidligere, men stadig så dæmpet, at mit arbejde ikke blev generet af klangen. Resultatet er blevet rigtig godt.

Jeg er kort sagt kommet godt i gennem flytningen, og har fået et nyt studie som er noget bedre end mit tidligere. Jeg har snart arbejdet i dette studie i et år og jeg er meget tilfreds med forholdene. I øjeblikket går jeg og pønser på et nyt studiebord, så jeg kan få gang i noget mere af mit hardware. Mere om dette projekt senere.

Indledning

Jeg har haft fornøjelsen af at bygge to kanaler af preampen Pre Grinder. Preampen er designet af Gustav fra PCB grinder som jeg tidligere har skrevet om i ”SSL byggeweekend op Sonic College”. Preampen er et super godt DIY begynderprojekt. Det er simpelt, men indeholder alligevel nogle ting som gør at læringsudbyttet er i top.

Pre Prinder Kittet

Pre Grinder, PCB, DIY audio, Jeg bestilte, som sagt, et komplet kit, til to kanaler, ved PCB grinder. I kittet var der tre printkort, to preampkort og et PSU kort. Derudover var der alle de komponenter som der skulle bruges, lige fra modstande til IC’er.

Udover komponenterne bestilte jeg også en powertrafo og en kasse til at montere preampen i.

Printet

Pre Grinder, PCB, DIY audio, Som sagt var der to typer printkort. Preamp kortet er designet meget begyndervenligt. Komponenterne er navngivet således at man nemt kan overskue hvor de skal placeres. PSU kortet er noget mindre end preamp kortet, og det er også meget let at overskue.

Manualen

En af de helt store fordele ved at købe et kit hos PCB grinder er at han (Gustav) laver nogle utroligt tjekkede byggevejledninger. Vejledningen er lavet som en step by step guide, med billeder og illustrationer der meget fint beskriver hvad man skal gøre. Hvis man følger guiden, er man (næsten) sikker på at man kommer i land med et fungerende projekt.

Så skal der bygges

Pre Grinder, PCB, DIY audio, Det første man starter med, når man går i gang, er at lodde alle komponenterne fast i printet. Dernæst skal man have styr på strømdelen, og til sidst skal hele herligheden monteres i en kasse. Følger man byggevejledningen er dette næsten lige så let som det lyder, det tager tid, men hvad betyder det så længe man hygger sig med det?

Fejl og mangler

Da det hele var samlet skulle det kontrolleres om alt virekede som det skulle. Jeg havde lavet én enkelt fejl og havde derudover fået et forkert komponent som lige skulle skiftes. Det forkerte komponent som jeg havde fået var et 100k potentiometer, det skulle have været et 10k. Gustav sendte mig selvfølgelig det rigtige komponent lige så snart jeg havde opdaget fejlen. Heldigvis havde jeg to kanaler så jeg kunne bruge den ene, velfungerende kanal til at fejlfinde på den der ikke virkede. Dette gjorde processen meget lettere for mig. Da begge kanaler virkede var det blevet tid til at lave den store test.

Test

For at teste preampen havde jeg fået fat på min gode ven Christian som kom forbi med sin guitar og hans dejlige stemme. Dette udnyttede jeg til at prøve preampen på en vokal og på en elguitar. Vokalen blev optaget med en billig Studio Projekts C1’er og guitaren blev optaget både gennem en DI(som også er et DI projekt nemlig BO’s DI) og gennem en lille forstærker og en Shure SM57.

På vokalen leverede preampen et rigtig godt produkt med et dejligt rent signal. Guitarsignal der var optaget gennem DI’en var som forventet også dejligt rent og signalet, optaget med SM57, var også som forventet.

Konklusion

Som projekt er Pre Grinder et kanon begynderprojekt, der er ikke så voldsomt mange komponenter og printets opbygning er meget overskuelig.

Pre Grinder er meget ren i lyden, og tilføjer nærmest ingen farve, dette er måske lidt kedeligt, men hvis man vil have et rent signal og selv vil have kontrol og farven på signalet, så er denne preamp helt perfekt.

Bedøm selv i lydklippene herunder:

 

 

Byggeweekend

Weekenden den 14. – 15. September afholdte vi på Sonic College i Haderslev en G-SSL byggeweekend. Jeg fik idéen til weekenden da jeg flere steder havde set og hørt om folk der havde bygget deres eget outboard lydudstyr. Jeg spurgte derfor mine medstuderende om de også havde lyst til at ”gøre det selv” – det havde de!

PCB grinderG-SSL

I første omgang skulle vi finde ud, hvad vi kunne bygge og hvordan vi kunne få noget assistance. Derfor kontaktede jeg PCB Grinder. PCB grinder, ejes af en fyr ved navn Gustav, med med speciale i at fremstille PCB (Printed Circuit Board) til forskellige DIY projekter(gør-det-selv). Udover at lave PCB, sammensætter Gustav også forskellige kits med alle de nødvendige komponenter til et DIY projekt.

Jeg kontaktede Gustav for at høre om han ville være med til at arrangere en byggeweekend, og om han ville levere de nødvendige dele.  Det ville han gerne og han foreslog i samme omgang at vi også skulle slå os sammen med Mr. Gyraf, Jakob Erland.

Jakob Erland

Jakob Erland er manden bag det verdenskendte Gyraf Audio. Han var ”back in the days” en af initiativtagerne til hele DIY tanken og han er arkitekten til de mest kendte DIY projekter som i dag bliver lavet. De kloner som han har designet er kendetegnet ved at have et G (for Gyraf) foran navnet. Jeg kan blandt andet nævne, G-1176, G-SSL og G-Pultec EQ.

Hvad skal vi bygge? En G-SSL selvfølgelig!

Da vi havde fundet den nødvendige hjælp, skulle vi til at finde ud af hvad vi ville bygge. Der var 3 ting oppe og vende, det var en 1176, en Pultec EQ og en SSL Stereo Compressor.

Valget faldt på en SSL compressor og vi skulle selvfølgelig bygge en G-SSL stereo compressor. G-SSL er den første SSL klon som blev lavet.

Kassen

Ud over alle komponenterne skulle vi også have en kasse til at montere herligheden i. Efter at have snakket med Gustav (PCB Grinder) blev vi enige om at bestille kasserne hos frontpanels.de.  Gustav stod for kontakten og bestillingen.

Forberedelser

Inden weekenden kunne gå i gang skulle vi have fundet det nødvendige værktøj. Heldigvis var det meste af det vi skulle bruge på skolen. (Sonic College) Resten havde vi enten selv og ellers havde Jakob og Gustav tingene med.

Bygge – bygge

Endelig kom weekenden, hvor vi skulle bygge vores maskiner – vi startede stille ud fredag eftermiddag med at samle kasserne, så vi var fuldstændig klar til lørdag morgen, hvor Jakob og Gustav ankom til Haderslev.

Lørdag morgen

Klokken 09:00 var alle deltagere(næsten) klar til start. Vi startede weekenden med et lille oplæg fra Jakob og Gustav om, hvad det egentlig var vi skulle bygge. Der efter var der kun en ting at gøre – at komme i gang med at lodde.

Step by step

Gustav havde lavet en rigtig fin og overskuelig guide til, hvordan vi skulle gøre det. Vi gik i gang og med lidt vejledning fra de to meget kyndige assistenter kom alle rigtig godt fra start. Der blev i løbet af lørdagen loddet i omkring 13 timer, kun afbrudt af en frokostpause og en omgang pizzaspisning.

Montering i kassen

Da maskinen var færdigloddet skulle den monteres i kassen med strøm, meter, switche og ind- og ud –gange.

Den første maskine blev færdig efter små 13 timer. Og den sidste var færdig sidst på eftermiddagen søndag.

Eufori, jubel og våde øjne

Alle fik samlet en maskine som virkede, og det må siges at alle var meget glade for resultatet. Efter de mange maskiner er kommet i brug, kan man høre at der er kommet lidt mere SSL sound på Sonic College.

Besøg PCB grinder her: www.pcbgrinder.com

PS. Gustav er ved at stable endnu en byggeweekend på benene. Det bliver i Odense og man skal bygge en stereo FET comp. Den hedder FETGrinder og det er Gustavs eget design, med udgangspunk i 1176’eren. Tjek det ud på www.groupdiy.dk

Så blev det tid til endnu en opdatering om studiebygning i privaten.

Studiebygning og mere gear: KH810, nyt lydkort og meget mere

Jeg har fået bygget racks, fået nyt lydkort, bygget lidt DIY outboard og så er der kommet en KH810 sub – det er ganske enkelt blevet fuldstændig fantastisk!

Her er lidt billeder fra studiet

Studiebygning, Mixing, Mastering Audio

Her ses de to nye racks. Jeg lavede desværre en fejl da jeg byggede dem – så de er blevet for smalle, men det går lige.

Studiebygning, Mixing, Mastering Audio

Et lille overblik over studiet. På bordet er remoten til mit nye lydkort RME Fireface UCX. Remoten gør at jeg kan skifte mellem højttalerne, skrue op/ned, og tilgå funktioner som mute, mono og meget mere

Studiebygning, Mixing, Mastering Audio

Massere af outboard. Jeg har selv bygget både G-ssl stereo comp’en og G 1176LN comp’en

 

 

Så blev det tid til at jeg skulle igang med en omgang studiebygning i privaten. Målet er at jeg skal have reguleret akustikken således at rummet er egnet til at lave seriøs mix og mastering.

Akustikken

Akustikken i rummet var i udgangspunktet ok, dog lidt for levende (omkring 1 sek). Derudover var der også nogle problemfrekvenser i både bunden som krævede en ekstra indsats

Absorbenter

Da jeg havde købt de højttalere som det var planen jeg ville bruge i studiet (KH o310 A), begyndte jeg at arbejde med akustikken. Jeg startede med at lave bredbånds absorbent af terrænbats (mineraluld). Jeg lavede 4 stk på 60x100cm til væggene og 2 stk på 120×120 til lofterne. Dem der blev lavet til væggene blev beklædt med stof, og dem lofterne blev beklædt med stof og perforerede gibspladder.

De perforerede gibsplader gør at jeg undgår at absorbere i toppen men i stedet får absorberet i den dybemellemtone i bunden.

Her er en timelapse fra da der blev bygget absorbenter:

efter at have monteret absorbenterne er rummet sæt på perfekt. Der er stadig lidt problemer omkring 90Hz – men det regner jeg med at kunne løse ved at lave en membran-bass-absorbent bagerst i lokalet

lige nu er rummet lineært +/- 4dB (bortset fra området omkring 60- 120Hz og et lille peak ved 400Hz)

Billeder af resultatet:

 

Indkøb

Udover akustikken skal jeg have opgraderet på gear/software siden med følgende

Monitor

 • Neumann KH o310 stereo set – købt
 • Neumann KH o810 sub
 • Yamaha NS10 – købt

Lydkort

 • Fireface UCX m. remote til monitor controller

Outboard

 • BSS Q-Pal (Grafisk EQ) – købt
 • Behringer UltraCurve Pro (RTA Analyser) – købt
 • TC Electronics Trible C (Stereo Multiband Comp) – købt

Tangenter

 • AKAI Professional MPK88 – købt
 • Fender Rhodes Mark1 – købt

Software:

 • Logic Pro – købt
 • Pro Tools 11 – købt
 • Ableton Live 9 – købt
 • Native Instruments Komplete – købt
 • Waves RenMaxx Native Bundle
 • Flux Alchemist
 • FabFIlter Pro-L
 • SoundToys Native Effects – købt

KH o310A

mine nye højttalere er Neumann KH o310A, de spiller fantastisk og lever fuld ud op til den kvalitet man kan forvente af en monitor i denne prisklasse. Her er en timelapse fra da jeg fik højttalerne.

23. juni 2013

Stativer til Yamaha NS-10

Studiebygning, KH310, YAMAHA NS10, MBP2011, RME FF400,

KH310, YAMAHA NS10, MBP2011, RME FF400,

Studiebygning, KH310, YAMAHA NS10, MBP2011, RME FF400, Lars Tirsbæk

KH310, YAMAHA NS10, MBP2011, RME FF400, Lars Tirsbæk

Så kom der stativer til de små, nu mangler jeg bare en ordentlig amp og et eller andet til at vinkle dem så de kommer til at spille lidt mere op af.

Der er også blevet bestilt nyt lydkort med en remote, så nu kan jeg snart skifte mellem de to sæt højttalere på en remote. Det bliver STORT!

Her kommer det fjerde og sidste blogindlæg om ombygningen af Kommando Centralen på Sonic College i Haderslev.

Kabelsystemet

Kommando Centralen, Switchcraft

Til et god studie skal man også have et godt kabelsystem. Vi købte alle kablerne hos Cyberfarm og de var af mærket Van Damme. Alle kablerne endte i bantam krydsfelter, vi havde i forvejen 3 stk af mærket Switchcraft og endte med at købe en ekstra af mærket Signex. Det smarte ved Switchcraft krydsfelterne er at man kan skifte normalisering på fronten, dette kan være praktisk i nogle situationer. På Signex krydsfeltet skifter man normalisering ved at lode tin på nogle punkter på bagsiden, den eneste grund til at vi købte Signex krydsfeltet var økonomien. Man kunne simpelthen købe tre Signex krydsfelter for denne samme pris som et Switchcraf kostede. Både Switchcraft og Signex krydsfeltet var med d-sub stik, derfor købte vi en masse kabler med d-sub i den ene ende og så alt fra xlr til trs jacks i

Kommando Centralen, Remoteboxden anden. De lange kabler som skulle gå fra kontrolrummene til liverummene, købte vi med d-sub i den ene ende og så uden noget i den anden ende, vi ville nemlig selv lave vores remoteboxe.
Med rester af trægulvet fik vi lavet nogle rigtig fine boxe, vi købte nogle rackskinner og en stak løse xlr bøsninger, så skulle der bare loddes. Alle kablerne blev trukket i kabelbakker som elektrikeren havde monteret for os. Da vi var færdige med at lodde boxene og havde fået dem monteret på væggene var vi klar til at montere det sidste gear i vores konsoller.

 

 

 

Udstyret

For bedst muligt at komme hele vejen rundt vil jeg tage rummene ét af gangen

Signalrummet:

Da dette studies funktion primært var at optage lyd, var det her vi placerede størstedele af vores preamps. Systemet blev bygget op omkring et RME Fireface UFX med en Audient Converter/preamp og en Behringer ADA8000 Converter.

Her er en liste over outboard gearet:

Kommando Centralen, Outboard, Crane Song, Gyraf Audio, NevePreamps:
Milenia HV-3D – 8 kanaler
Vinetech 473 – 4 kanaler med Hi/Low shelf filter
Audient ASP008 – 8 kanaler med converter
2 stk Neve Portico 5015 – 1 kanal ink comp
Gyraf Audio – Gyratec II – 1 kanal ink comp og eq
SPL GoldMike MK2 – 2 kanaler

Compressor:
2 stk Cranesong Trakker

Patchbays:Kommando Centralen, Millennia, RME, Audient, Vintech Audio,
2 stk Switchcraft  9625

Controllers:
Cranesong Avocet – stereo volume control
Avid Artist Mix

Speakers:
K&H O300D L/R
Fostex PMO4n

Displays
Apple Cinema Display 27″ thunderbolt

Postrummet

Hjertet i dette studie blev et Pro Tools HDx system med en C24 kontroler placeret i en Argosy konsol. Studiet blev udstyret med et 5,1 Dynaudio System med BM5mkII højttalere. Derudover var der og så lidt outboard. Der til fik havde vi en Mac Pro.

Preamps
C24’erens interne – 16 kanaler
Avid PRE8 – 8 kanaler

Compressor
Gyraf Audio Gyratec G X
Crane Song STC8

Andet:
Neve Portico 5014 – stereo filed editor

Foleyrummet

Det eneste udstyr der blev placeret i dette rum var en 32″ fladskærm, så der blev mulighed for at sende et videosignal fra signalrummet til Foleyrummet i forbindelse med foley optagelser.

Liverummet

Her blev der indkøbt tre små yamaha mixere som skulle bruges til medhør.

Opholdsrummet

Her blev alle mikrofoner, stativer og kabler placeret. her følger en liste over mikrofoner og diverse andet udstyr:

1stk   Neumann U87
1stk   Shure SM7B
1stk   Radial X-Amp – ink. strømfors.
6 stk LDI (active DI)
1stk   audio-technica AE2500
1stk   Shure beta91a
2stk   Shure SM57
1stk   Audix OM7
2stk   Neuman KM182
1stk   Royer R-122
4stk   Sennheiser MD421
1stk   Sennheiser MD441
1stk   sE Electronics R-1
1stk   ElectroVoice RE-20
1stk   Ultrasone Pro550
2stk   AKG C441
2stk   AKG C451
1stk   Yamaha SUBKICK
Masser af kabler og stativer

Kommando Centralen blev færdig

Den 11/5 2012 blev vores nye studie “Kommando Centralen” indviet. Den røde snor blev klippet af uddannelsesleder Jakob Goetz, grillen var tændt og der var masser af kolde øl.
Studiet har nu stået færdigt i næsten 6 måneder og de første studerende har haft undervisning i hvordan man bruger de forskellige rum optimalt. Resultatet er blevet meget bedre end hvad vi havde drømt om. Akustikken er ikke perfekt, men man kan arbejde med det og man har mulighed for, at optage nogle rigtig gode ting. Vi har masser af lækkert gear så de studerende har nu fået mulighed for at stifte bekendtskab med udstyr som de helt sikkert vil møde i “den virkelige verden”.

Det var alt om Kommando Centralen. Hvis der sker nogle vilde ting eller der kommer nogle spørgsmål til ting jeg skal uddybe kan det være der kommer mere, men ellers var det alt her fra. Jeg håber i har nydt at læse om forløbet

Venlig Hilsen Lars Tirsbæk Jørgensen

 

DanskBinaural

Binaural lydoptagelse

En binaural optagelse er lavet med to mikrofoner placeret i ørerne – eller ved at montere mikrofonerne i ørerne på et dummyhoved (ligesom Neumann KU 100). Ved at lytte til denne type optagelse i hovedtelefoner, får du en meget realistisk gengivelse af lyden. Det lyder ligesom den person med mikrofonerne i ørerne (eller dummy hovedet) har oplevet det.

Jeg skulle til tandlægen og besluttede at medbringe en Roland optager og et par Roland CE-10EM mikrofoner / hovedtelefoner. Jeg brugte udstyret under behandling (med tandlægens godkendelse), og dette er resultatet.


English

Binaural AudioBinaural

A binaural recording is made with two microphones mounted in the ears – or by mounting the microphones in the ears of a dummy head (like the Neumann KU 100). By listening to this type of recording in headphones, you get a very realistic reproduction of the sound, just like the person with the microphones in the ears (or the dummy head) had experienced it.

I was going to the dentist and decided to bring a Roland recorder and a pair of Roland CE‐10EM microphones/earphones. I used the equipment during the treatment (with the dentists approval), and this is the result.

 

Akustikken

Efter at tømrerne  var færdige med basmembranerne gik elektrikeren igang med elinstallationerne. Der skulle laves strøm så vi fik lys og lyd adskilt og vi skulle have lavet kontakter til at tænde og slukke for udstyret. Akustikken var vha. basmembranerne blevet meget bedre, men der var stadig lidt problemer som skulle løses.
For at gøre det lidt lettere at forstå det følgende, vil jeg nu beskrive hvad rummenes navne og funktioner skulle være.

Kommando Centralen

Tegning med rummenes navne

 • Foleyrum

Rummets skulle kunne bruges til at optage foleymateriale til radiomontager og tv/film. Rummet skulle derfor have en så kort efterklangstid som muligt.

 • Signalrum

Rummet skulle fungere som et kontrol og mixrum, fra dette rum skulle der kunne optages fra alle andre rum i bunkeren med undtagelse af opholdsrummet.

 • Liverum

Rummet skulle fungere som et liverum. Rummet skulle udstyres med remoteboxe fra både Singalrummet og Postrummet.

 • Postrummet

Postrummet skulle fungere som et postproduction og kontrol -rum. derudover skulle der være mulighed for at optage i dette rum fra både fra Signalrummet og fra selve Postrummet

Gulvene

Som sagt var akustikken allerede meget bedre vha. basmembranerne, men vi havde stadig nogle problemer der skulle løses. I hele bunkeren var der stadig nogle problemer i den dybe mellemtone og der var lidt flutterecho i toppen. Vi startede med at få ordnet gulvene. Det var planen at der skulle nye, ens, tæppefliser på i alle rummene, bortset fra liverummet, her skulle der trægulv på. Det eksisterende gulv bestod hovedsageligt af en masse forskellige tæppefliser, de havde sikkert været meget fine i en børnehave, men sammensætningen var ikke specielt køn og så var gulvet håbløst ujævnt. Derfor skiftede vi det hele. De nye tæppefliser ændrede ikke så meget på lyden, men vi valgte en ret hård flise med en fast bagside, flisen var derfor ikke så absorberende i toppen som dem der havde været tidligere, så det hjalp lidt, da vi derfor fik hævet toppen en smule, så den kom tættere på det niveau der var i den dybe mellemtone. I liverummet fik vi lagt et lækkert trægulv. Dette hjalp rigtig meget på vores mellemtone. Der var ikke meget plads under gulvet, men det lykkedes at få lagt en tynd måtte som gjorde at gulvet absorberede lidt mere af den dybe mellemtone. Udover at absorbere, difuserede trægulvet også i toppen, og vi fik derfor udjævnet efterklangstiden, så den næsten var lineær i liverummet.

Indretningen

Kommando Centralen

Argosy Dual15-803

Akustikken var blevet meget bedre, elektrikeren var færdig, og gulvet var lagt. For at kunne finetune akustikken, var vi nød til at få nogle møbler og noget gear på plads. Vi startede med vores to fede argosy consoler.

I signalrummet fik vi en Argosy Dual15-803, en super fed consol med masser af plads til skærme, mellem de to racks. For at tjekke hvilken indvirkning møblerne havde på akustikken, fik vi hurtig vores højttalere (Klein+Hummel O300 D) placeret på stativer. Da vi fik lyd på blev vi rigtig glade, akustikken var blevet rigtig god, dog havde vi en resonans ved 230Hz som drillede og hele mellemtone området trængte stadig til at blive dæmpet. Men det fandt vi en løsning på senere.

Kommando Centralen

Argosy 70-NC24R

I postrummet skulle vi have vores Pro Tolls HDx system, sammen med vores C24 som skulle placeres i Argosy 70-NC24-R. Dertil havde vi et 5,1 system baseret på Dynaudio BM5a mkII. Da vi fik gang i systemet blev vi igen meget glade for resultatet. I postrummet var akustikken tæt på perfekt, toppen var lidt for dæmpet, så vi skulle have lidt mere diffusering.

De sidste akustik reguleringer

Skolen havde før min tid købt et konkursbo, med til dette konkursbo have der været en masse akustikregulerende materialer, det meste af det virkede desværre ikke i det område hvor vi havde problemer, men noget af det kunne bruges.

I signalrummet havde vi som sagt stadig problemer med mellemtone området, til dette havde vi nogle ret fede skumplader med små træ kvadrater på forsiden. Pga træet fik vi diffuseret toppen og dæmpet mellemtonen gevaldigt. I konkursboet var der også en masse plastik diffusere, dem brugte vi fire af for at “glatte ud” i toppen. I hjørnerne over vores bas membraner anbragte vi nogle absorberende skumplader, her havde vi nemlig et lille flutterecho som vi skulle til livs. Signalrummet var nu færdigt i forhold til akustikken

I postrummet var akustikken næsten som den skulle være , toppen var dog lidt for dæmpet, derfor anbragte vi en cloud med diffusere over lyttepositionen. Her var der tidligere troldtekt, så vi fik derfor hævet toppen en del. Postrummet var nu færdigt i forhold til akustikken

I liverummet var akustikken også som den skulle være, her havde vi nogle gobostands (mobile absorberende vægge) som man kunne flytte rundt på alt efter hvad der blev indspillet. Derudover investerede vi også i nogle tæpper så man havde mulighed for at ændre lidt på akustikken vha. tæpperne. Liverummet var derfor også færdigt i forhold til akustikken.

I foleyrummet, som skulle være det mest dæmpede af alle rummene, fik vi limet akustikregulerende skumplader op på alle vores basmembraner, og vi fik anbragt nogle skumplader oven på membranerne. Derudover havde vi også til foleyrummet nogle gobostands som kunne bruges til mobilevægge. Rummet endte med at blive meget dæmpet i toppen, mellemtonen drillede lidt, skulle vi have ændret på dette havde det nok været nødvendigt at bygge nogle ressonansabsorbenter, men pengekassen var ved at være tom, og problemet var ikke større end at man kunne arbejde med det. Derfor var foleyrummet også færdigt i forhold til akustikken.

Dette var alt for denne gang, i det næste indlæg vil jeg fortælle om kabelsystemet i bunkeren og jeg vil fortælle om det udstyr som vi har fyldt studierne med.

Så kom vi i gang!

Med et tilbud fra håndværkerne og tilladelse fra skolens ledelse, begyndte vi ombygningen af kommando centralen, vi var to studerende som påtog os ansvaret, for at styre projektet.

Tegning af Kommando Centralen som vi fik lavet til håndværkerne

Det første der skulle ske var, at tømrerne skulle bygge basmembraner i alle hjørner og på alle vægge, hvor det kunne lade sig gøre. Bunkerens udluftnings og varme-system gjorde at det ikke var muligt at bygge membranerne fra gulv til loft, vi valgte derfor at bygge dem 180cm høje. Alle membranerne blev bygget så de havde en vinkel på samlet 7 grader, således at membranerne var tykkest ved hjørnerne og og så blev tyndere ind mod midten af rummene. Der hvor de var tyndest blev de 10cm indvendigt.

På denne måde fik vi fjernet mange af de stående bølger som stod mellem de parallelle vægge.

Membranerne blev bygget af træ og gips. De blev fyldt med mineraluld.

Tømrerne var klar til at gå igang et par uger før påske og planen var, at vi selv skulle stå for at spartle og male membranerne i vores påskeferie.

Mandag den 19. marts startede håndværkerne og det var ikke en dag for tidligt, nu skulle vi igang. Weekenden optil var gået med, at flytte det udstyr som stod i bunkeren så der var plads til håndværkerne.

Tømrerne fik under hele forløbet vejledning af os således, at vi sikrede os, at membranerne blev lavet efter alle kunstens regler.

Tømrerne var hurtigere end, hvad vi havde regnet med, så vi kunne allerede begynde at spartle og male før påske. Dette betød at da påskeferien var ovre, var bunkeren færdigmalet og vi kunne sætte elektrikeren igang med at lave  de nødvendige elinstallationer.

I næste del af bloggen vil jeg fortælle om de sidste akustiske reguleringer og indretningen af studierne.